Nathan Phillips Square Competition

Nathan Phillips Square Competition

Rogers Partners was a competition finalist for the Nathan Phillips Square Design Competition which aimed to revitalize Toronto's greatest public space. The design proposed to expand the frame of the square to engage its surroundings and intensify use of the street level hardscape while activating the upper level with landscape and passive recreation. Roofs would be transformed to roof gardens, introducing native planting and linking upper and lower spaces with a wooded hill.

With Ken Smith Workshop.

AllCompetitionsLandscape ArchitecturePublic RealmPublic Spaces + Parks
Back To All Projects
Nathan Phillips Square Competition Toronto Plans
Nathan Phillips Square Competition Toronto Design
Nathan Phillips Square Competition Toronto
Nathan Phillips Square Competition Rendering

On top of the hill, a grove of trees and the prospect offer a look out on the Plaza’s activity. At the plaza level, this constructed landscape houses skate rental concessions and Plaza-related storage along with new areas for restaurants and performance support. A fritted glass “ribbon” creates the hill’s plaza-level face, providing a screened shelter from the Plaza’s cold winter winds or hot summer sun. By consolidating new and existing support spaces under the wooded hill the paved areas of the plaza are expanded to accommodate public events.

Nathan Phillips Square Competition Toronto
Nathan Phillips Square Competition Toronto landscape Architecture